“Obișnuința e mai a dracu’ decât dragostea”, obișnuia mama să descrie relația cu tata, una armonioasă de altfel… Desigur, la 18 ani, când tot ce aveam în stomac erau fluturași, mă enerva cu cinismul ei și nu pricepeam care e natura sentimentelor ce unesc doi oameni zeci de ani. Oricum, înlăuntrul meu știam că ai mei părinți se iubesc. Astăzi, după 8 ani zburdalnici, mă simt tentată să disec vorbele mamei, pentru că există două variante opuse la care poți ajunge, una dezirabilă și alta ce-mi provoacă repulsie.
Acum pot accepta ideea că fluturașii zboară în văzduh și nu prea mai ai parte de fiori pe șira spinării decât când te duci dimineata la muncă și e un geeer, plus că ai un deadline până în 10. Palpitațiile sunt înlocuite de o stare generală de bine, de siguranță și liniște. Cam așa era în cazul părinților mei. Totuși, există și posibilitatea să te agăți de omul de lângă tine zeci de ani, nu din așa-zisa dragoste bine sudată, dar prăfuită, ci din cauză că ești dependent de acea relație. Primul caz, v-ati prins, e dezirabil, al doilea înseamnă o viață de om risipită, pardon, două vieți.
Întrebarea e: cum faci diferența? Pentru că cele două seamănă izbitor de tare. În ambele cazuri nu-ți imaginezi viața fără jumătatea ta. Uite câteva întrebări pe care e bine să ți le pui și la care să răspunzi sincer… În acest fel îți vei da seama în care tabără de situezi: iubire profundă sau depedență nocivă.
Ai fost vreodată singur/ singură?
E posibil să stai într-o relație ca într-un cuib călduros… De ce să renunți la coabitat și să alegi singurătatea? Unii oameni se tem atât de tare de singurătate încât țin cu dinții de relația în care se află, în ciuda lipsurilor… Ce dacă nu-l mai găsesc sexy când se dezbracă, ce dacă nu simt dorința să o strâng tare în brațe și să-i spun că o iubesc? Important e că simt căldura cuiva în pat noaptea și am cui să spun bună dimineața. Dacă te simți cu musca pe căciulă și știi că ai avut doar relații de lungă durată, una după alta, te îndrepți către dependență…
Ai încredere totală în partenerul tău?
Încrederea este fundația unui cuplu.. Ori o ai, ori nu o ai, nu există jumătăți de măsură care să-ți salveze relația. Iubirea genuină are la bază o fundație solidă, deci nu există urme de neîncredere între parteneri. Depedența, în schimb, are o umbră, pe numele ei, suspiciunea. Când ești dependent ești în permanență speriat. Oare mă înșală? Oare mă va părăsi? Dacă ai astfel de gânduri care te răscolesc, cel mai probabil ai o legătură nocivă cu partenerul de cuplu.
Ce rol joacă partenerul în viața ta?
Un exemplu mai practic de iubire versus dependență ține de rolul partenerului în viața ta… Dacă partenerul îți gătește zilnic, plătește facturi, decide ce film vedeți diseară, însemnă că își exercită un control asupra ta, care ție poate că-ți convine de minune. Însă nu mai vorbim de o iubire veritabilă.
Câte lucruri i-ai iertat partenerului tău?
Adesea, aud femei bruscate, înșelate, jignite care spun că iartă pentru că iubesc. Ei bine, iubirea nu-i un scop care scuză mijloacele. Iubirea n-ar trebui să doară, să lase urme adânci în suflet și vânătăi pe corp. În acest caz, poate că-l iubești, dar în primul și primul rând ești dependentă de un om care nu te iubește. Folosește ieșirea de urgență!
Partenerul îți este și cel mai bun prieten?
Iubirea profundă instalată după ani și ani între doi oameni este însoțită de prietenie. Cele două merg mână în mână. Simți că partenerul îți este cel mai bun prieten și confident. În prezența lui te porți natural, așa cum ești tu și te simți înțeles, acceptat și adorat. Cel de lângă tine îți este suflet pereche, nu vrei să schimbi nimic la el, iar el nimic la tine. Vă înțelegeți din priviri.
Dependența e un soi stricat de prietenie, în care ți-e teamă să dai cărțile pe față, să spui lucrurilor pe nume. În prezența partenerului îți controlezi fiecare mișcare, îți cântărești atent fiecare gest, pentru că n-ai vrea să fii părăsit. Însă, înlăuntrul tău ești nefericit și îți vine foarte greu să recunoști acest lucru. Ar fi bine să o faci, pentru că nimeni nu are de pierdut. Atât tu, cât și partenerul, vă eliberați și vă dați șansa să găsiți acel suflet pereche care să vă întregească.
Speak Your Mind