De ce nu le pasă bărbaților de aniversări?

Femeile adoră să fie surprinse cu gesturi romantice… Chiar și cele cară mănâncă pizza, beau bere, știu ce-i ăla offside și dau din cap fericite pe “Du hast”, da, chiar și ele numără zilele până la prima aniversare de cuplu și stau îmbufnate dacă “boul” n-a dat și el un sms cu “la multi ani, iubita mea” sau n-a apărut cu un trandafir seara la întâlnire. Așa suntem noi construite și o zic toți oamenii de știință (nu doar cei britanici).

Creierul nostru e diferit de cel al bărbaților, anatomic vorbind, dar și în ceea ce privește mecanismele folosite. Cortexul limbic, responsabil cu emoțiile, este mai dezvoltat la femei, de aceea noi suntem mai sensibile și mai predispuse la a trăi și a exprima emoții puternice, față de bărbați. Mai apoi, noi avem conexiuni mai eficiente între emisfera stângă și cea dreaptă, sexul frumos fiind recunoscut pentru abilitățile de multi-tasking, în timp ce bărbații rămân blocați pe procesele mentale din emisfera stângă, cea care se ocupă cu rațiunea, pragmatismul, analiza. În plus, la ei lobul temporal (cogniția) și cel parietal (senzorialul), exact în zona de întâlnire, formează o porțiune mai activă decât în cazul nostru, motiv pentru care bărbații caută adesea soluții practice, analitice, la probleme emoționale, în timp ce femeile empatizează și le place să vorbească despre emoțiile lor.

Așadar, putem trage linie și conchide că noi și ei vorbim limbi diferite atunci când discutăm despre aniversarea relației, de exemplu.

Ca să înțelegi cât de mult diferă percepțiile noastre în ceea ce privește romantismul în viața de cuplu, iată ce ne spune un studiu publicat de Askmen.com. Întrebați cât de romantici sunt într-o relație, bărbații au răspuns în felul următor. Un sfert consideră că sunt adesea romantici, iar alți 54% spun că o fac destul de des. Doar 20% au declarat că rareori sunt romantici. Ei bine, femeile din cadrul studiului, au răspuns, în procent de 40%, că iubiții lor nu sunt deloc romantici. E clar că avem o problemă de percepție, deși ambele sexe sunt bine intenționate.

Având în vedere mecanismele cerebrale, se prea poate ca un bărbat să simtă că este romantic atunci când duce mașina iubitei la service, ne mai simțind nevoia să îi facă vreun cadou aniversar. Pentru bărbați, datele din calendar punctate de surprizele siropoase nu au relevanță. Mai importante sunt faptele concrete… cine pregătește micul dejun, cine cară sacoșele din piață sau reinstalează windows-ul pe laptopul virusat.

Dacă și tu ai un iubit paralel cu romantismul, nu te aștepta la vreo congruență din partea lui. Nu sunteți pe aceeași lungime de undă și cu asta basta. Doar pentru că el nu își exprimă iubirea așa cum înțelegi tu că ar fi normal, asta nu înseamnă că iubirea lui nu e validă. Îi poți spune din capul locului: “Dragul meu, la data de e aniversarea noastră, iar eu îmi doresc să mă scoți undeva frumos, să-mi oferi o floare…” Bărbații răspund infinit mai bine la indicații decât la apropouri. Ei nu au simțul fin de a distinge subtilul de practic. Aici noi excelăm. În schimb, ei ar face orice pentru fericirea noastră, inclusiv să fugă până la florăria din colț cu 5 minute înainte de întâlnire, asta dacă îi zici omului ce vrei. Indiferent ce fel de mecanisme cerebrale am avea, nimeni nu-i ghicitor de gânduri și dorințe.

Speak Your Mind

*