De ce purtati aceeași ceartă la nesfârșit și cum îi puneți capăt!

Ți se întâmplă ca tu și partenerul de viață să vă luați la ceartă dintr-un nimic, dar mai apoi cuvinte grele să cadă și să vă treziți că ați reluat cearta de data trecută, cu aceleași reproșuri și același deznodământ amar? Ei bine, nu sunteți singurii. “Majoritatea lucrurilor care vă determină să vă certați astăzi, vă vor duce la aceeași ceartă și peste un deceniu. Cuplurile poartă aceeași ceartă în 69% din timpul petrecut în conflict”,afirmă John Gottman, doctor și profesor de psihologie familială, în cadrul Universității Washington. De ce nu reușesc oamenii să treacă peste situația conflictuală? Pentru că la finalul certei niciunul dintre parteneri nu propune soluții sau dacă sunt propuse, ele nu sunt respectate. Alteori, pur și simplu nu există soluții și se pune problema schimbării partenerului, lucru care atrage o altă ceartă repetitivă, ne atenționează și asigură Gottman. “Este un mit că dacă îți rezolvi toate problemele de cuplu, automat ești fericit”, conchide specialistul în urma mai multor studii de-a lungul timpului efectuate pe 670 de cupluri.

În cartea “The Dance of Anger: A Woman’s Guide to Changing the Patterns of Intimate Relationships”, autoarea Harriet Lerner oferă o altă explicație validă: “Cu toții suntem de acord că trebuie schimbat ceva atunci când repetăm un lucru la care eșuăm de fiecare dată. Cu toate acestea, în condiții de stres tindem să repetăm tocmai acel lucru familiar.” Autoarea este de părere că repetăm aceeași ceartă cu partenerul de cuplu deoarece, astfel, ne protejăm de stresul pe care l-am simți dacă am încerca să schimbăm ceva. Acest tip de ceartă ineficientă ne ajută să oprim limba la ceas, când eforturile noastre de a clarifica situația devin prea epuizante. Să rămânem blocați e mai simplu decât să ne facem curajul de a ieși din cercul vicios.

Problema de fond este că acest tip de ceartă repetitivă șubrezește cuplul, care poate ajunge la concluzia că nu există nicio soluție, fiind vorba de o incompatibilitate permanentă ce va sta mereu în calea fericirii lor. Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Puteți rupe lanțul slăbiciunilor, puteți găsi soluții și puteți schimba deznodământul, astfel încât să nu ai purtați niciodată aceeași ceartă. Totul e să vreți și să vă puneți mintea la contribuție. Iată ce vă sfătuiesc specialiștii!

Laurie Puhn, Mediator în probleme de cuplu vă propune sa va gândiți în felul următor: “Scopul certei nu este să găsiți un vinovat, să vă învingeți adversarul, adică unul să piardă și altul să câștige. Într-o căsnicie vorbim de partenerii aceleași echipe, nu?” Indiferent care dintre parteneri zice “Stop, am caștigat!”, amândoi ați pierdut de fapt, vă asigură Puhn. În plus, după atâtea înțepări, unul se poate da bătut dându-i celuilalt dreptate fără să o creadă, ceea ce nu e deloc constructiv. Persoana respectivă va strânge frustrări s-apoi cearta se va repeta, mai adaugă specialistul.

Puhn vă oferă și un plan în 3 pași:

1. Când vă certați, așezați-vă pe scaun și puneți-vă ordine în gânduri. Nu mai purtați aceeași ceartă în picioare, cu mâinile gesticulând frenetic pentru că vă ambalați și mai tare. Stând jos și meditând puteți aplana din fașă conflictul.

2. Nu faceți presupuneri despre ce gândește celălalt. Întotdeauna puneți-i întrebări partenerului cât mai concret și detaliat. Nefâcând presupuneri eronate, care cauzează și mai multe reproșuri, chiar vei reuși să afli ce gândește partenerul tău cu adevărat și veți fi pregătiți pentru al treilea pas.

3. La final, cel mai bine ar fi să găsiți soluții corecte, de compromis, negociate calm, pe care să le respectați întru-totul. Numai așa vă veți da seama că orice ceartă își are sfârșitul, dar numai dacă îți și dai interesul să-l faci pe celălalt fericit.

 

Speak Your Mind

*