Viața de cuplu după bebe . Despre dragoste și sex, dar și cum să vă păstrați vie relația

Mulți îndrăgostiți care au luat decizia de a face un copil sau care au primit deja răspunsul pozitiv la testul de sarcina și sunt viitori părinți cred că știu, în mare, ce-i așteaptă, cu bune cu rele. Iar când simt că nu știu, se documentează și află sau cel puțin așa speră. Dar, dragii mei,cei care formați un cuplu și vă doriți un copil sau îl aveți pe drum, vă spun cu toată sinceritatea și compasiunea că nu știti decât 1%. Restul e supriză.

Multe cupluri se tem că aducerea pe lume a unui copil le va schimba în rău viața intimă. Relația se va răci dramatic, sexul se va petrece o dată pe lună, iar dragostea va fi zbuciumată de stresul pe care îl presupune rolul de părinte. În fața unor astfel de scenarii sumbre orice cuplu caută soluții. Și aflăm din diverse articole că trebuie să ne facem TIMP pentru viața de cuplu și să COMUNICĂM. Și totul va fi bine, hmm… Ei bine, lucrurile nu-s chiar așa de simple. Hai sa vedem care sunt problemele în toată amploarea lor și ce putem face, concret!

Despre sex după apariția bebelușului. Cum găsim satisfacția în doi?

Peste tot citesc că sexul devine o activitate dată uitării, din cauza lipsei de timp și a oboselii, unde mai pui că bebe poate că doarme chiar în patul conjugal, în timp ce tatăl se mută pe canapea. Ce-i de făcut?

În primul rând sexul nu e dat uitării. Te gândești la el, obsesiv de mult chiar (și nu-i includ aici doar pe tații “frustrați și geloși pe copil”, ci și pe mămici), doar că nu-l mai poți face exact când ți se pune pata. Trebuie să aștepți ca bebe să doarmă sau să fie preluat de bunici și prieteni binevoitori. Hai sa vedem partea bună a lucrurilor… Inainte sexul era o activitate accesibilă, de care probabil te și plictisisei nițel. Acum, când vă veți face timp pentru câteva clipe de intimitate, vei savura fiecare atingere ca pe o nestemată rară. Așa că seara după ce bebe intră în lumea viselor, iar copiii oricât de mici și solicitanți sunt, tot leagă jumătate de oră de somn până încep să se foiască, mama trebuie să facă o vizită tatălui care s-a tolănit pe canapea. Este foarte incitant să furi cotidianului aceste clipe în doi, simți că faci ceva interzis care s-ar putea să-ți scape printre degete. Deci trăiești clipa mult mai intens! Nu te mai gândi că partida de sex trebuie să țină două ore sau să se desfășoare în patul conjugal. Acum puteti explora fiecare colțișor din casă după timp și dispoziție, dacă pruncul a pus stăpânire pe patul vostru.

Un sfat pe care l-aș da domnilor, să facă propuneri dese, dar să nu se supere când sunt refuzați. Uneori mama are nevoie de un imbold ca să treacă la acțiune, alteori e prea obosită. Iar pe doamne le-as sfătui să treacă peste impedimente precum epilatul sau kilogramele în plus. Soțului nu-i va păsa că nu sunteți proaspăt epilate sau că aveți colăcei (doar s-a obișnuit el și cu burtica de gravidă), ci va fi fericit să facă sex, pe bune!

Despre dragoste după apariția bebelușului. Cum ne salvăm relația?

Cele mai drastice schimbări după apariția bebelușului țin de dinamica de cuplu. Nu veți mai ieși la cinematograf, nu veți mai onora fiecare invitație de petrecere, nu veți mai dansa, nu veți mai purta discuții interesante la o cafea, nu veți mai savura un pahar de vin (mai ales dacă mămica alăptează!), nu vă veți mai ține de mână pe stradă (cineva trebuie să care căruțul sau landoul), nu veți mai sta amândoi în față în mașină (probabil că mămica va sta cu copilul în spate) nu veți mai mânca împreună (cineva trebuie să întrețină bebele cel plângăreț), nu veți mai pleca într-un weekend romantic la munte sau mare. Iar lista poate continua cu o gramadă de activități ce înainte construiau intimitatea de cuplu, dar care acum, în postura de părinți, vă sunt inaccesibile. Bine, pe unele le puteți bifa dacă aveți bunici disponibili să stea cu bebe și dacă vă lasă inima să-l lăsați… Dar fără bunici cu timp și putere de dădăcit, cam așa vor sta lucrurile în viața de cuplu.

În plus, există o sumedenie de lucruri noi care vă vor da bătăi de cap și vor afecta relația. Mai toate au legătură cu așteptările pe care le aveți unul față de celălalt. Mă aștept ca soțul să stea cu bebe când ajunge acasă, să dea cu aspiratorul, să-mi zică că mă iubește… Mă aștept ca soția să îmi calce cămășile în continuare, să se mai coafeze din când în când, să-mi facă sex oral dacă nu are chef de sex… etc. Și cum aceste așteptări rămân uneori nesatisfăcute, se nasc o tonă de frustrări pe care le revărsăm într-un moment de furie și slăbiciune, lucru care dăunează serios vieții de cuplu.

Ce v-aș sfătui? Dați glas așteptărilor voastre, negociați, înainte să dați naștere unor frustrări și mai apoi, unor certuri de proporții. Spuneți lucrurilor pe nume, căci doar așa veți simți că relația voastră încă există. În plus, nu lăsați dragostea să se ofilească. Hraniți-o cu gesturi de tandrețe, chiar dacă acum pare că nu-și mai au rostul. Sărutați-vă pe fugă, luați-vă în brațe, dormiți îmbrățișați. Contactul fizic vă apropie și emoțional. Proaspăta mamă se simte dintr-dată singură după ce naște și chiar are nevoie de afecțiune. Ca un exemplu personal, îmi aduc aminte că ajunși cu bebe acasă, l-am rugat pe soțul meu să mă ia în brațe… Imediat m-au podidit lacrimile pentru că îmi fusese dor de senzația unei îmbrățișări. Burtica de viitoare mămică funcționează precum o barieră, mai ales în ultimele luni, când te ferești din instinct de orice apropiere. Așadar, o îmbrățișare durează câteva secunde și vă poate da un sentiment de împlinire. Nu ignorați gesturile mici de tandrețe.

Fiți complici în îndeplinirea nevoilor personale!

Ca să fiți fericiți în doi, mai întâi trebuie să fii fericit ca individ, tu cu tine. Orice proaspăt părinte se pune din instinct pe locul doi. Bebe e în fruntea listei si așa e bine să fie, doar că ocazional o să simțiți că nu mai puteți. Tatalui o să-i fie dor de o ieșire cu băieții la bere, iar mamei de un masaj relaxant. Și uite așa deveniți amândoi irascibili, pentru că vă simțiți la capătul puterilor și vă așteptați ca celălalt să mai ușureze din povară. Și de aici se nasc certuri și reproșuri care zguduie armonia dintre voi. Decât să vă umpleți de resentimente, mai bine spuneți fără rușine care vă sunt cele mai arzătoare dorințe. Cât unul dintre voi stă cu bebe, celălalt se poate relaxa după voia inimii. Așa se reîncarcă bateriile, vă sunteți recunoscători unul altuia, iar relația voastră e la adăpost.

Nu, uitați: A avea un copil împreună e un act intim și curajos care vă unește pe vecie!

Ce trebuie să rețineți e că un copil vă schimbă relația și o supune multor provocări. Atâta timp cât lucrați în echipă, vorbiți sincer unul cu celălalt, vă sprijiniți reciproc, sunteți toleranți, vă manifestați fizic iubirea, fie doar și pentru câteva secunde, cuplul vostru se va ridica deasupra greutăților și veți avea un moral bun. Astfel, veți fi în stare să vedeți și acele lucruri bune pe care rolul de părinte le aduce unui cuplu. Împreună ați dat naștere unei alte ființe, este ceva magic care v-a unit pentru totdeauna. Cel mic vă va oferi un milion de motive de bucurie pe care le veți savura împreună. Veți simți că împreună puteți muta munții din loc și că relația voastră are un scop suprem, pe lângă iubirea ce vă leagă. Se naște un soi de respect, admirație și recunoștință pentru partener, pentru că el este mama/tatăl copilui tău, Lui îi datorezi jumătate din cea mai mare realizare a ta!

 

Speak Your Mind

*